Buikpijn van het stiefgezin

Iedere week verhuizen

Kinderen hebben geen keus als ouders gaan scheiden. Het overkomt hen. Als je vader of moeder er ongelukkig uitziet, dan voel je medelijden. Bovendien moet je er altijd eentje missen. Je moet wekelijks verhuizen van de een naar de ander. Ben je bij de een dan mis je de ander. Maar je hebt niets te kiezen.

 

Papa of mama is verliefd…

Het is leuk want het is weer een vrolijke papa. Alleen komt er een vreemde mevrouw, die meestal wel aardig is. Soms brengt die mevrouw ook nog kinderen mee. En moet je nou voortaan altijd luisteren naar die vreemde mevrouw, en moet je haar misschien wel mama noemen?

 

Je positie verandert

Mevrouw wordt Ingrid en blijkt inderdaad bij papa te komen wonen. Voorheen had je de grootste slaapkamer, nu moet je deze afstaan. Je stiefbroer is helemaal niet leuk. Met je broertje kon je het goed vinden en speelde je vaak, nu speelt je broertje vooral wilde spelletjes met je stiefbroer. En jij staat alleen. Eerst was jij de oudste, nu is dat je stiefbroer.

 

Raar gedrag…. Kun je daar aan wennen?

Soms valt er prima te leven met een broertje of zusje met een autistische stoornis, maar soms is deze stoornis maar wát moeilijk. Je stiefbroertje of -zusje wordt heel gauw boos of vertoont ander lastig gedrag. Daar moet je behoorlijk aan wennen.

 

Het ontbreken van een eigen plek

De nieuwe partner van papa of mama blijkt weinig ruimte te hebben. Soms wordt er een bed neergezet in een ruimte die eigenlijk dient als was- en strijkkamer vanwege ruimtegebrek. Je hebt daardoor geen eigen plekje in huis, en voelt je er niet thuis.

 

Huiswerk vergeten of andere perikelen

Vaak ligt je huiswerk bij de andere ouder als je eraan wilt beginnen. Ai…. Vergeten in te pakken. Wat zal de juf nu weer zeggen? Krijg ik op m’n kop? Of je nieuw geboren stiefzusje is een huilbaby en je kunt je niet concentreren op je huiswerk.

 

Buikpijn

 

Kinderen kunnen vaak moeilijk uiten wat zij denken en voelen, en uiten dit vaak door buikpijn te krijgen, of andere klachten. Het zou goed zijn de kinderen erbij te betrekken als je wilt samen wonen. En dat is niet hetzelfde als toestemming vragen. Kinderen geven hun mening, ouders beslissen.

 

Tips bij de scheiding

  • Goed contact met je ex-partner onderhouden
  • Birdnesting overwegen (kinderen blijven in de woning, ouders wisselen)
  • Niet teveel wisselmomenten als het even kan
  • Aandacht geven aan de emoties van de kinderen
  • Laat je kind zo nodig de andere ouder even bellen wanneer deze gemist wordt.

 

Tips bij het vormen van een Samengesteld Gezin zijn belangrijke tips vooraf:

  • Ga niet te snel
  • Rustig laten wennen
  • Regelmatig met de kinderen praten (zeker voor het zetten van vervolgstappen)
  • Neem hun klachten serieus, toon begrip.