Wie misbruikt er nou eigenlijk wie???

Soms krijg ik mensen binnen waarvan ik eigenlijk al meteen zie dat het bijna niet goed kán gaan. Dit stel leek vader en dochter en moesten partners voorstellen. De vriendin, Rowena die zelf niet veel ouder was dan de kinderen van haar partner moest de rol van “stiefmoeder” vervullen. Vader René trok regelmatig openlijk partij voor zijn kinderen en zijn ex-vrouw, ten nadele van Rowena.

 

De moeder van de kids van René deed onlangs het voorstel om “het nog eens samen te proberen” en hij stemde daar ook weer direct mee in, waarmee hij de relatie met Rowena dus direct overboord gooide. Toen bleek dat zijn ex-vrouw het niet zo meende met haar voorstel en dat dus niet doorging mocht Rowena weer komen opdraven. Rowena leek goed  te kunnen leven met de 2e plaats, maar moest toch voelen dat René niet echt voor haar koos. Toch bleef ze bij hem.

Misbruikt

Uitspraken als “Mijn kinderen staan op de eerste plaats… als ze jou niet mogen, dan houdt onze relatie op!” waren aan de orde van de dag. De kids chanteerden Rowena ook: Rowena  ging alles doen om bij de kinderen in de smaak te vallen. Geld lenen? Oké, ook zonder vader hierover in te lichten. Later voelde ze zich misbruikt en werd ze boos.

 

Toen ik wat probeerde uit te leggen over de lastige positie en rol die iedereen heeft, was René onverbiddelijk: hij was niet van plan om telkens na te gaan denken over de lastige positie van Rowena….het was slikken of stikken voor haar.

 

Tijdens het gesprek zat Rowena steeds in tranen. Ik had met het meisje te doen. Ze was duidelijk te jong voor zo’n zware taak, maar ook niet opgewassen tegen deze volwassen man. Rowena leunde financieel op René, René had een leuke jonge meid waarmee hij kon pronken en de kinderen chanteerden Rowena. Alles leek van onderling misbruik aan elkaar te hangen.

 

Rowena liet over zich lopen, en durfde hem blijkbaar niet te dwingen een keus te maken. Ik had Rowena graag wat meer stevigheid toegewenst. Maar zij leek vooral angstig: als hij haar maar niet in de steek liet! Treurig om aan zo’n man te blijven hangen…….