Ongelukkige combi: stiefmoeder en pubers!

Als kinderen in de puberteit komen hebben ook gewone ouders het al lastig. Als je stiefouder bent is het vaak nog lastiger. Vooral stiefmoeders hebben vaak best problemen, maar ook stiefvaders liggen nogal eens in de clinch met de pubers van de partner.

Vaak hoor ik  stiefmoeders verzuchten:

  • Mijn stiefdochter wil persé tussen ons in zitten, als ze de kans had nam ze mijn plaats in.
  • Ik kan NIKS goed doen! Zelfs een cadeautje wordt negatief beoordeeld: het wordt gezien als omkoping…
  • Mijn stiefzoon kan heel nadrukkelijk zeggen: “dag pap!” Terwijl ik er nog geen meter vandaan sta…. Alsof ik lucht ben!
  • Als ik een welgemeend advies geef wordt er gezegd: “dat maken papa en ik wel uit!

Het gaat er niet om dat ze in een dergelijk geval nu zo’n hekel aan jou hebben… maar je positie is een lastige. In een dergelijk geval dient wel de partner in te grijpen en duidelijk maken dat jij géén lucht bent en dat jij gewaardeerd  behoort te worden. Ze hoeven niet dol op je te zijn, maar fatsoen mag je toch minstens verwachten.

Het heeft dus  niets met jou als mens te maken, dat ze zo doen….Jij bent niet onuitstaanbaar, maar de positie die jij hebt is “fout”.  Mogelijk kijken ze naar jou als een bemoeial. Hun loyaliteit naar de afwezige ouder maakt dat zij nog moeilijker doen dan gewone pubers. Als zij jou  waarderen voelen ze dat als het laten vallen van hun eigen ouder.

Bovendien:  nóg een volwassene die de puber kritisch bekijkt… daar zitten ze ook niet op te wachten.

Tips:

  1. Verwacht niet te veel maar laat niet toe dat men gaat schelden
  2. Toon begrip voor de loyaliteit
  3. Geef het kind de kans voor exclusieve aandacht van zijn vader