Een overleden ouder kan ingewikkeld zijn voor de stiefouder

Hij werd enkele jaren geleden weduwnaar en wilde uiteindelijk niet alleen blijven…. Hij begon weer met daten. De kinderen waren inmiddels pubers, en hij wilde niet alleen achterblijven.

De kinderen waren in eerste instantie blij: hun vader leek weer gelukkig. Maar aan de andere kant vonden ze het ook wel lastig. Zij hadden het gevoel dat hun moeder zo maar vervangen werd.

Geen enkel kind zit te wachten op de vervanging van zijn/haar moeder:  er bestaat slechts één moeder! Tegelijk gunden zij hun vader zeker nog een gelukkige tijd met een andere vrouw. Na een rustige kennismakingsperiode trok zij bij hen in. Dat verliep in eerste instantie ook weer goed, hoewel het voor iedereen wennen was.

In huis werden gaandeweg wat dingen veranderd. Een nieuw verfje en behangetje, een nieuw bankstel en die oude stoel moest ook maar weg. Ook dat was niet gemakkelijk voor de kinderen, maar zij begrepen wel dat ook hun stiefmoeder het naar de zin moest hebben. Zij moest er ook wonen, het mocht voor haar ook als  “haar eigen huis ” voelen.

Regelmatig werden herinneringen opgehaald aan de hand van dierbare spullen van hun moeder. Deze spullen lagen in enkele lades. Dat ware dierbare momenten.

Toen een van de dochters de la open deed en de spullen van mama plotseling weg waren was het mis. Hevig verontwaardigd vroegen de kinderen waar de spullen van mama waren. De vriendin, die op dat moment ook zelf een lastig moment had antwoordde:  “die ouwe rotzooi, wat moeten we daar nu mee…”.

Vader wilde de boel sussen maar de kinderen waren wóest. Het ging wel over de spullen van hun overleden moeder…. En dat rotzooi noemen! Gelukkig konden de spullen nog gered worden van de kliko, maar ook vader was boos op zijn vriendin. Het verdriet van de kinderen sneed hem door de ziel. Hoe kon zijn vriendin zo ongevoelig zijn….

Uiteindelijk werd dat een van de redenen voor het beëindigen van de relatie. Er waren nog wat dingen voorgevallen, niet allemaal te verwijten aan de vriendin, maar de situatie werd steeds lastiger. Vader verbrak de relatie. Hij twijfelde nog of hij ooit weer een relatie wilde aangaan. Vader maakte direct een afspraak bij mij, en vroeg of ik hem wilde coachen als hij een nieuwe vriendin vond. En dat gebeurde ook. Inmiddels zijn de kinderen zélf ouders en mag ook de vriendin oma spelen.