Rouw zonder overledene

 

Als er iemand overlijdt dan wordt er gerouwd. Ook bij scheidingen en niet alleen bij de kinderen en familie is rouw een bekend fenomeen. Ook bij de ex-partners. Het verlies van gezondheid kan ook aanleiding geven tot rouw. Rouwen is bij veel meer zaken aan  de orde  dan het “gewone verlies door overlijden”.

Er wordt niet altijd bij stilgestaan dat ook in Samengestelde Gezinnen vaak sprake is van rouw. Allereerst om de mislukking van het eerste huwelijk, maar zodra de verliefdheid van de nieuwe relatie er is, wordt dát meestal snel vergeten.

Een stel waarvan de man zijn kinderen niet meer zag sinds hij een nieuwe vriendin had.  Zijn vriendin had nog kleinere kinderen en deze herinnerden hem aan zijn éigen kinderen toen die nog klein waren. Dat veroorzaakte rouw, die tussen hen in dreigde te komen staan, ondanks alle verliefdheid.

Ook heb ik eens meegemaakt dat een man die zelf geen kinderen had een relatie kreeg met een vrouw  met kinderen. Zij had geen behoefte aan nog een kind. Hij voelde een groot gemis van eigen kinderen.  Dat geeft rouw. Want een diepgevoelde wens opgeven kan ook als een groot verlies ervaren worden.

Ook gaan sommige stiefouders lichtvaardig verhuizen naar de woonplaats van de partner omdat die niet kan verhuizen i.v.m. de kinderen. Ook dit geeft vaak rouwgevoelens. Men verliest natuurlijk niet zijn vrienden en familie, maar de contacten veranderen wel. En dat geeft verlies.

Ik las een citaat op Facebook: “Rouw is de aanwezigheid van een afwezigheid”