Rustig aan met kerst.

Betty en Mark kennen elkaar al een hele tijd, nadat Betty’s man was overleden. Zij heeft 2 kinderen van 13 en 16 jaar. Al vanaf het begin wil Betty het rustig aan doen en de kinderen hun tijd gunnen om aan Mark te wennen. Mark komt regelmatig over de vloer en dat is altijd gezellig. Onlangs maakten ze met z’n allen een uitstapje. Dit was ook heel gezellig verlopen. Het lijkt erop dat iedereen elkaar graag mag.

Betty schrikt ook des te meer van de vraag van de kinderen om Mark niet uit te nodigen met het Kerstdiner.  Ze is overdonderd en haar emoties gaan alle kanten uit. Ze vindt het erg voor Mark en zichzelf, maar bovendien is ze soms boos: wel potverdorie, mijn kinderen hoeven toch niet te bepalen hoe ik mijn kerst wil vieren!! Het andere moment beseft ze dat de kinderen moeten wennen aan Mark en wil ze niks doordrukken.

Mark reageerde aangedaan toen ze het verzoek van haar kinderen met hem besprak. Hij begreep het ook niet, hij vindt de kinderen van Betty erg leuk en ook het uitstapje was bijzonder gezellig.

Er hebben enkele uitgebreide gesprekken plaatsgevonden over allerlei overwegingen en oplossingen, maar dit kan niet in enkele zinnen worden samengevat. Dit verhaal is slechts een illustratie van de moeilijkheden waar samengestelde gezinnen (of eigenlijk “nog-niet-samengestelde-gezinnen”) mee te maken hebben.

Voelsprieten gebruiken, rustig reageren, zeker in de beginfase en niet overhaasten. Doordrukken van je eigen wensen levert een snelle oplossing voor het moment zelf, maar leidt vaak tot grote vertragingen in het verdere proces. Of erger: het loopt mis.

Betty heeft in samenspraak met Bart besloten om dit jaar af te zien van het gezamenlijke Kerstdiner, hetgeen voor Mark ook wel even slikken was. Ze hebben besloten om de tot dusver nog voorzichtige contacten tussen Mark en de kinderen te intensiveren.

Nu blijkt ook dat het verzoek van de kinderen niets te maken had met Mark en dat ze hem echt mogen, maar dat ze het lastig vinden dat de plek van hun vader ingenomen wordt door een ander.  Door dit te bespreken is het ook voor hen duidelijk geworden dat ze zich open moeten stellen voor een volgende stap.