Stuurmanskunst

Het vergt stuurmanskunst

 

Een nieuwe relatie betekent dat je ook bij een nieuwe familie gaat horen. Ook als je na een scheiding een samengesteld gezin vormt krijg je de familie erbij. Soms vindt de familie van de nieuwe partner jou minder leuk dan de vorige, die ze tenslotte al jaren kende.

Jouw komst in deze familie doet vaak nogal wat stof opwaaien. Soms positief (ze zijn blij met je) soms negatief (ze zijn bezorgd). Ook deze familie voert de druk in een samengesteld gezin soms aardig op, terwijl het toch al niet eenvoudig is. Het vraagt van iedereen aanpassing, begrip en vooral: communicatie!

Hoe moet men omgaan met jouw kinderen, die toch ook bij het nieuwe gezin horen. Stel dat een aardige schoonzus de kinderen van je partner uitnodigt voor een feestje, en de jouwe niet…

Misschien zijn je kinderen wel blij dat ze niet hoeven…. Misschien hadden ze ook graag naar dat feestje gewild. Misschien voel jij je achtergesteld omdat je denkt dat jouw kinderen niet meetellen.. En wie weet welke afwegingen die aardige schoonzus heeft gemaakt….

Iedereen moet een nieuw evenwicht vinden. Als de kinderen klein zijn ligt dat vaak weer anders dan bij grotere kinderen. Kinderen zijn kinderen en vooral bij kleintjes kun je niet uitleggen dat de een wel en de ander geen verjaardagscadeautje krijgt. Kortom: dat is best ingewikkeld, ook voor de familie.

Standaardoplossingen zijn er niet. Het vergt de nodige stuurmanskunst om je schip door alle woelige baren te loodsen. En niet iedereen communiceert even goed. Grootouders, die vaak bang zijn voor conflicten, willen vaak iedereen te vriend houden en eigen broers en zussen meestal ook.

De “kouwe kant” in de familie wil evenmin ruzie maar gedraagt zich vaak wel wat kritischer. Met de beste bedoelingen kunnen grote conflicten ontstaan.

Ook ligt het eraan of je je scheiding en de evt. problemen in je vorige schoonfamilie goed verwerkt hebt. Anders ben je geneigd om je vorige situatie aan de huidige te koppelen en dan lopen spanningen ook verder op.